Software engineering voor voedselverwerkingsmachines, Gerbert vertelt

Gerbert is software engineer bij Simac QuadCore en is gedetacheerd bij onze klant die voedselverwerkingsmachines maakt, lees hier zijn verhaal.

Wat zijn jouw bezigheden bij onze klant?

“Ik ben ingezet als tijdelijke verbreding van en ondersteuning aan het bestaande team. Ik ben begonnen met een aantal kleinere projecten. Een van deze  projecten betrof een nieuwe ontwikkeling. Hiervoor bestonden dan ook nog geen software standaarden of herbruikbare modules. Daardoor had ik de vrijheid om de software engineering zo op te zetten zoals ik dat graag wilde.”

Groot project

“Daarna ben ik begonnen aan een groot project van enkele maanden. Een blancheerlijn die uitgevoerd moest worden met Siemens (eis van de eindklant), geprogrammeerd in TIA portal. Deze blancheerlijn bestaat uit een 7-tal losse machines/secties bij elkaar, aangestuurd vanuit twee PLC’s. Ook hiervoor waren nog geen bestaande modules en kon ik alles vanaf scratch opbouwen. Het proces bestaat uit het wassen, ontstenen, verpompen, optioneel snijden, transporteren, blancheren en koelen. De gehele software engineering was mijn verantwoording. Omdat er nog geen technisch ontwerp was heb ik zelf veel mogen uitzoeken.”

“Mij werd verteld wat de werking is van de machines die onderdeel zijn van de blancheerlijn. Daarna ben ik antwoorden op mijn vragen gaan zoeken. Bij de collega programmeur, de mechanische tekenkamer en de projectleider. Vervolgens heb ik het technisch ontwerp gemaakt en vertaalt naar software volgens de gewenste eisen van de lijn. Deze manier van werken was wel wennen omdat het anders was dan ik gewend ben. Maar ik heb er veel van geleerd, veel zelf regelen en achter informatie aan gaan. Ik heb die vrijheid wel als heel prettig ervaren.”

“Daar ben ik wel trots op, als je 3 maanden aan het programmeren bent en dat er dan tijdens de inbedrijfstelling slechts 3 bugjes uitkomen”

Gerbert - software engineer bij Simac QuadCore

“Vanwege de pandemie moest de hele lijn op afstand in bedrijf gesteld worden, waardoor een goede voorbereiding extra belangrijk is. Alles is vanaf 0 opgezet, en alles wat je vanaf 0 opzet daar zitten bugs in, dat is logisch. Door het schrijven van parallelle simulatiesoftware, heb ik op mijn laptop alle processen kunnen testen en bugjes eruit kunnen halen. Zo hebben we de hele lijn op afstand in bedrijf gesteld met maar een paar kleine bugs erin. Nadat die verholpen waren draaide de hele lijn meteen zoals het moest”

“Hoe leuk is dit, van een monteur ter plekke kreeg ik zelfs het volgende bericht”:
"Potverdikkie alles draait man, zojuist nog wat getest…en alles werkt…we hebben nog wat gespeeld met de temperatuur instellingen…. Alles doet het gewoon! We doen hier ons best, maar kunnen niks vinden dat niet werkt…!”

 

Software-standaard

“De klant heeft mij de mogelijkheid geboden om  een softwarestandaard te ontwikkelen (Allen Bradley). Een onderdeel daarvan is de PackML state machine waar ik een module voor gemaakt heb (AOI) die het PackML model implementeert. Dit heb ik aangevuld met diverse opties waardoor het gebruik hiervan het leven een stuk plezieriger maakt, zoals configureerbare alarm handling.
Bij een softwarestandaard kunnen diverse control-modules zoals aansturing voor een frequentieregelaar / DOL, cilinder en kleppen niet ontbreken. Alle control-modules zijn zo opgezet, dat ze volledig op je bureau kunnen draaien zonder dat de logica daarboven daar iets van merkt. Dit nieuwe platform wordt inmiddels ook gebruikt door de programmeurs van onze klant.”

“Software testen begint al op je bureau, door goede simulatiesoftware te schrijven kan je al op je bureau testen, zowel hardware als processimulatie.”

Gerbert - software engineer bij Simac QuadCore

 

Wat vind je belangrijk in je werk en waar haal je je plezier uit?

“Goede software schrijven, goed bedenken!
Het plezier haal ik uit het beweging van een machine of het proces. Ik kom uit de embedded hoek. Dat was met name het engineeren van printplaatjes, tekenen, ontwikkelen en C/C#/C++ software schrijven, maar dat is klein, de printplaat is je product. Nu is de machine/productielijn het product.
Je programmeert veelal bewegende dingen waar het ook mis mee kan gaan. En als het mis gaat, kan het ook flink misgaan. Aan ons de taak om dat op een zo veilige manier stap voor stap te testen. En natuurlijk haal ik er plezier uit als onderdelen in één keer werken."

“Ik heb wel eens een HMI gemaakt en nog voordat ik de operators uitleg had kunnen geven, waren ze er al mee aan de slag gegaan en konden ze ermee overweg. De HMI was dus zo duidelijk dat de operator er zelfs zonder uitleg al mee kon werken. Dat geeft mij wel plezier.”

Gerbert - software engineer bij Simac QuadCore
Bottleneck

 

Wat kan een bottleneck zijn in jouw werk?                                             

Toegevoegde waarde

Wat is jouw toegevoegde waarde in je werk?                               

"Ik kan soms moeilijk een keuze maken, omdat ik alles ga analyseren. Maar soms is iets nog te onduidelijk om te analyseren wat de perfecte keuze is, en dat kan soms een bottleneck zijn. Om dat op te lossen schrijf ik kort de bekende voor- en nadelen van de verschillende opties op, en dan kies ik degene met de minste nadelen."

"En ik ben perfectionistisch, dat zie ik als een voordeel. Op sommige vlakken denk ik dat ik wel anders denk dan een gemiddelde PLC programmeur. Ik kom uit de embedded hoek, heb ook diverse C# en Python projecten gedaan en die kennis gebruik ik ook in de PLC wereld. Ik zie mezelf dan ook niet als een PLC programmeur, maar als software engineer."

 

Wat zie jij als toegevoegde waarde van de Simac QuadCore voor haar klanten?

"Onze programmeurs kunnen zelfstandig werken, daarin hebben ze veel ervaring. Bij detachering leer je heel snel. Je werkt met veel verschillende stijlen doet soms ook dingen die je minder leuk vindt, maar ook daar leer je juist van. Bijvoorbeeld ik moest wat doen dat ik niet vaak gedaan heb, op locatie en ook nog meteen online. Dus dan is er de kans dat het mis gaat. Maar je doet het wel, dus leer je ervan. Een volgende keer ben je minder bang om dat te doen, omdat je weet dat je het kunt. Alle Simac engineers hebben dat gedaan en doen dat nog steeds. We zijn dus niet zo bang, dat is wel een kracht van onze engineers.
Verder hebben onze engineers een bepaalde stijl die toe te passen is bij de klant. En omdat we al veel aan software gezien hebben kunnen we veel verschillende soorten software lezen en begrijpen we snel de al bestaande software.”

“De Simac QuadCore programmeurs kunnen zelfstandig werken, dat komt omdat ze daar veel ervaring mee hebben. Bij detachering leer je heel snel. Je werkt met veel verschillende stijlen doet soms ook dingen die je minder leuk vindt, maar ook daar leer je juist van”.

Gerbert - Software engineer bij Simac Quadcore