04 augustus 2020

Software engineer in de machinebouw, Gert-Jan vertelt

Gert-Jan maakt bij de klant deel uit van het software team voor de bouw van een productie- assemblagelijn van kleppen voor de motoren van trucks. Lees hier zijn ervaring bij dit mooie project.

Wat is jouw taak binnen het project?

"De lijn is in diverse processtappen (modules) opgedeeld en gebouwd zodat de software modulair gebouwd kan worden. Meerdere software engineers programmeren diverse modules van de lijn die met elkaar communiceren via een bovenliggend systeem van de assemblagelijn. De software wordt opgebouwd vanuit een algemene basis met daar aan toegevoegd alle specifieke functionaliteiten voor dat deel van de module/lijn. Het specifieke deel wordt telkens van scratch af aan opgebouwd, dus van de onderste laag van de software tot en met de human machine interface. Ikzelf programmeer ongeveer 25% van de gehele lijn, dus meedere modules in de lijn."

“Er zitten verschillende PLC’s in deze lijn welke allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. De software van deze PLC’s zit ook allemaal in 1 projectfile, het is een multi-user projectfile!”

Gert-Jan - software engineer

"Mijn taak: Het 'brein' van de machine online krijgen. Ik ben verantwoordelijk voor de software engineering van de machine. De engineering, maar ook het testen van de modules volgens vooraf vastgelegde protocollen en KPI’s. Stel er is een sensor niet goed, dan neem ik zelf contact op met een elektromonteur (of een mechanische monteur) om te zorgen dat die sensor gerepareerd wordt en mijn deel van de machine werkt. Ook als er wijzigingen zijn, dan zorg ik ervoor dat deze verwerkt worden in de software, op de machine en dat de tekeningen worden aangepast. Ik neem dus zelf contact op met de juiste mensen, bespreek wijzigingen en koppel deze terug naar de afdeling engineering om de technische tekeningen en documentatie aan te laten passen."

Wat vind je zo leuk aan de machinebouw?

"Het leuke aan de machinebouw is dat je van het begin tot het einde meewerkt aan de ontwikkeling van een machine. Je ziet de machine ontwikkeld worden, opgebouwd worden en kunt meedenken, bijstellen en bijsturen. In mijn opleiding heb ik zowel elektrisch als mechanisch ontwerp bestudeerd. Mijn interesse ligt bij allebei. Toch heb ik uiteindelijk in mijn vervolgstudie voor de software kant gekozen. Het prettige aan software engineering in de machinebouw is dat ik software programmeer en toch connectie houd met het mechanische en elektrotechnische deel van de machine."

“Mijn kracht komt voort uit mijn interesse! Omdat ik zowel een software, een mechanische en ook een elektrotechnische achtergrond heb kan ik over de volle breedte van het ontwerp van een machine meedenken."

Waar haal jij je plezier uit?

"Dat haal ik uit het testen van de machine. Vorige week was een hele spannende week, de eindklant was op locatie om te testen, ze wilden 100 stuks van ieder producttype produceren! Dat is een fantastische periode. De hele opbouw daarnaar toe, de machine in werking zetten, testen, problemen oplossen, ervan leren en daadwerkelijk producten van de band af zien 'rollen'. De machine moest natuurlijk de juiste producten afleveren. 

“Het was echt ‘the moment of truth’ voor mijzelf, voor mijn opdrachtgever en voor de klant!”

Gert-Jan - software engineer

“Op de eerste dag hadden we meteen een issue met een robot en hebben we de test vroegtijdig moeten stoppen. De tweede dag hebben we goede resultaten behaald en was de klant zeer tevreden. We hebben volgens de juiste specificatie producten gemaakt én veel data verzameld!"

Nauwkeurig werken

Soms software herschrijven voor een nog beter resultaat

Laat mij niet stilzitten

Ik ben iemand die 'door' wil

“Ik ben een pietje precies!”

“Ik kan soms software schrijven, testen, zien dat het werkt, naar huis gaan en dan toch midden in de nacht wakker worden en denken: nee, sommige delen kunnen beter anders ge-engineerd worden, duidelijker, om de lijn later sneller en efficiënter te kunnen onderhouden. De volgende dag op het werk ga ik die delen van de software herzien, documenteren en herschrijven. Nog meer structuur aanbrengen, belangrijk tijdens de in bedrijf name en met name ook voor de onderhoudbaarheid.”

 

“Ik ben iemand die vooruit wil en daarom vraag ik de lead engineer soms om meer werk…”

“In het begin van het project was ik nog wat onervaren. Maar gedurende het project kreeg ik steeds meer ervaring, de klant leerde me beter kennen en ik genoot ook steeds meer respect voor mijn werk en inzet ondanks mijn jonge leeftijd en beperkte ervaring. Als junior engineer voelt dat goed, je voelt je zelfverzekerder, en daardoor werd ik steeds meer betrokken bij besprekingen en het nemen van beslissingen.”

Waar ben je trots op?

“Ik heb veel geleerd."

“Tijdens je opleiding leer je veel, doe je veel kennis op maar op de werkvloer leer je nog veel meer!”

"In het begin is mij gevraagd om me te verdiepen in een bepaald type Servo pers. Voor de klant was het gebruik van deze pers een vereiste en daarom moest worden uitgezocht hoe de pers het beste aangestuurd kon worden. In deze lijn zitten 4 van deze persen. Ondertussen weet ik er zo veel van dat de klant mij gevraagd  heeft of ik andere engineers wil helpen die nog geen kennis hebben van deze pers.”

“Dat zie ik wel echt als een compliment. Dat ze mij vragen om mijn kennis over te dragen aan ervaren engineers binnen hun bedrijf.” Ik zie dat ook zeker als toegevoegde waarde van Simac!"