Van software engineer naar projectleider, Eric vertelt zijn verhaal

“Eind april heb ik mijn diploma gehaald voor de hbo deeltijd opleiding: ‘business it & management’. Dit omdat ik graag mijn kennis wilde verbreden, zodat ik meer mogelijkheden heb en dat is gelukt!”

Geslaagd
“In goed overleg heb ik mijn afstudeerproject onder werktijd afgerond, ondanks mijn 40-urige werkweek. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen en ik ben gegroeid om mijn volgende stap te maken.”

"Zowel Simac QuadCore als de klant waar ik op dat moment werkzaam was, gaven mij die kans en het vertrouwen en daar ben ik beiden zeer dankbaar voor."

Eric - projectleider bij Simac QuadCore

Eric is ondertussen van software programmeur doorgegroeid naar projectleider. Door zijn inhoudelijke vakkennis begrijpt hij als geen ander hoe een software engineer denkt, werkt en wat de mogelijkheden zijn. Leuk is daarom ook dat hij de engineers af en toe een beetje kan uitdagen. “Samen komen we een stap verder.”

Wat zijn eigenschappen van een projectleider?
“Je moet gestructureerd werken en je taken goed verdelen in de beschikbare tijd. Omdat je bij een klant zelf vaak aan verschillende projecten werkt moet je goed opletten dat alles binnen budget blijft, erop letten welke kosten er nog aankomen en je moet goed overzicht houden (van de voortgang) van je lopende projecten. Zeker als je ook nog eens tegelijkertijd bij verschillende bedrijven werkt. Multitasken is het toverwoord en je moet flexibel zijn. Deadlines, de planning en e-mails lopen altijd door, ook al ben je niet fysiek aanwezig.”

Eric als projectleider
Bij een van de huidige opdrachtgevers van Eric zijn er allerlei industriële softwareprocessen, die worden geprogrammeerd door engineers. Hij heeft hier een coördinerende rol over het team van software engineers wat heel erg leuk en uitdagend is.

"Het was even een omschakeling. In het begin maakte ik me nog te druk om de details omdat ik dat gewend was als software engineer. Dat moest ik loslaten en vertrouwen hebben dat de engineers dat (uiteraard) prima zelf kunnen oplossen. Als projectleider focus je meer op de hoofdlijnen! Inmiddels lukt dat uitstekend.”

Eric - projectleider bij Simac QuadCore

“Ik ben voor mijn projecten verantwoordelijk voor de planning, de structuur, het werk van de software engineers, de communicatie tussen alle betrokkenen, de offertes en calculaties. De vorige projectleider had minder inhoudelijke softwarekennis, en dat is nu juist mijn kracht! Ik kijk wat er moet gebeuren en maak dan een inschatting van de tijd, het werk en wat het gaat kosten (voorbereiden, testen en uitvoeren).”

“En wie ben jij? Vraagt een engineer dan aan mij.”
“Sinds twee maanden werk ik ook 2 dagen per week bij een machinebouwer, zij bouwen innovatieve ovens voor de zonnepanelen industrie. Ook hier heb ik een coördinerende rol in een team van software engineers. Ik ben eigenlijk een verlengstuk van de bestaande projectleider. Verder doe ik de planning en heb ik meerdere projecten onder mij.”

“Als je 7 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt worden dingen makkelijker. Je kent iedereen, je weet precies bij wie je moet zijn en hoe dingen gaan. Je hoeft niet meer na te denken omdat werkwijzen zijn ingesleten en je kan wat vrijer bewegen. Nu ‘moet’ ik iedereen weer opnieuw leren kennen, ervaring opdoen en alles weer eigen maken. Ze zien mij in het begin toch als een buitenstaander en ik word niet altijd even goed ontvangen. “Je moet zelf je eigen plek verwerven!” Ik vind het heel leuk om nieuwe relaties op te bouwen, collega’s te leren kennen, kennis op te doen van het bedrijf en de lopende industriële processen te leren kennen. Het sociale aspect speelt hierin een grote rol!”

“Belangrijk vind ik een goede werksfeer, dat je met leuke mensen samenwerkt in een fijne omgeving. Daarbij is het product wat het bedrijf maakt en de techniek van automatiseringsprocessen natuurlijk ook belangrijk voor het werkplezier. Het ene bedrijf en product spreekt mij meer aan dan het andere.”

Eric - projectleider bij Simac QuadCore

Wat maakt het werken in de industriële automatisering leuk?
“Waar je bij het ene bedrijf echt in een fabrieksomgeving zit, werk je bij het andere bedrijf vanuit een kantooromgeving. Is het ene leuker dan het andere? Nee, het is allebei leuk, de afwisseling is vooral erg leuk."

Kantoor

Werken vanuit een kantooromgeving is soms rustiger en minder afleidend.

Fabriek

Je zit dicht op de processen, je kan snel reageren en bijschakelen indien nodig.

"Mijn ene opdrachtgever is eigenlijk een kantooromgeving met een werkplaats erbij, maar daar heb ik niet veel mee van doen. De software programmeurs en ik zitten hier altijd op kantoor en van daaruit programmeren we de software voor de machines. Het werken vanuit een kantooromgeving is soms rustiger en minder afleidend. Als je met alle software programmeurs bij elkaar op een kantoor zit, geeft dat ook een leuke sfeer en een gevoel van saamhorigheid.”

"Bij mijn andere opdrachtgever zit ik echt in een fabrieksomgeving. Een voordeel als de kantoren op het fabrieksterrein zitten, is dat als er iets escaleert in het proces, er komt een machine stil te liggen of er moet onverwacht iets overlegd worden, dan ben ik zo in de fabriek. Doordat je zo dicht op de processen zit kan je snel reageren en bijschakelen als programmeur. Anderzijds kan het ook hectisch zijn."

Wat maakt het werken voor Simac QuadCore leuk?
“Als collega engineers en projectleiders wisselen we veel ideeën en ervaringen uit met elkaar. Met z’n allen werken we bij veel verschillende bedrijven met allemaal andere industriële automatiseringsprocessen, in andere rollen dus we kunnen veel leren van elkaar. Regelmatig worden er trainingen en kennisavonden georganiseerd door Simac om kennis te delen en dat is zeer waardevol.”

“Je wordt door Simac goed begeleidt, alles kan in overleg, er is regelmatig contact tussen mijn manager, mij en de klant en je krijgt veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Incidenteel gebeurt het weleens dat ik ’s avonds mijn laptop moet openklappen, omdat er iets belangrijks speelt bij die klant wat niet kan wachten, maar dat is geen dagelijks ritueel en geen vereiste. In mijn vrije tijd zit ik graag op de fiets. In de zomer ga ik wielrennen en in de winter mountainbiken. Ik doe ook veel wedstrijden dus de balans tussen werk en privé moet goed zijn. Dat is zo bij Simac QuadCore en dat ervaar ik als zeer prettig.”