Simac-er John van de Weem wandelde De Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse lopen, betekende voor hem vier dagen lang, elke dag 50 km wandelen. Hoe ging hem dat af? Voor de hoeveelste keer liep hij mee? Hoe heeft hij zich voorbereid? Had hij blaren? Is er een voetjesformulier van Simac voor hem ingevuld? En wat is zijn gouden tip?

John vertelt enthousiast!

Wie is John van de Weem?

“Ik ben John van de Weem, ik ben 47, woon in Gassel en werk sinds juli 2016 fulltime bij Simac in Veldhoven als Principal Engineer bij IT Factory. Ik zit in het AM DBA team, ook wel het remote beheerteam genoemd.

Wij beheren databases voor klanten als Rituals, Coop, Hessing Groente die dit aan Simac uitbesteden. Ikzelf werk 100% voor Jumbo. Denk hierbij o.a. aan de opslag van gegevens van de in- en uitstromen van distributiecentra, de bonnetjes in de winkels etc.“


Ons traditionele moment op dag 1, de dag van Elst. Faberplein Nijmegen! Paul(L) en ik (R), na de langste dag (52 km), hebben dan een koud biertje verdiend. Met Paul loop ik al 4 jaar samen de Vierdaagse.

Voor de hoeveelste keer liep je de Vierdaagse dit jaar?

“Dit jaar was voor mij de 4e keer. Ieder jaar stonden we in ons dorp met een biertje in de hand om 7.00 uur te kijken naar de stoet wandelaars en zeiden tegen elkaar dat we echt een keer mee moesten doen. Enne, dan ben ik nog niet eens een Brabander.

In 2013 besloten we om het in 2014 echt maar eens te gaan doen. Helaas werd ik twee jaar achtereen uitgeloot. Ik heb me toen in 2016 maar via de vereniging “Via Vierdaagse” als debutant ingeschreven en zo een startbewijs voor de 100e editie weten te bemachtigen, daarna heb ik dus ieder jaar meegelopen.”

Dag 4, de dag van Cuijk, de Pontonbrug.

Inmiddels een traditie! Na een groot deel van de 50 km lus op de dag van Wijchen (dag 2), eten we hier elk jaar een broodje gebakken ei, ham en kaas en dat smaakt dan zo lekker.

Met wie liep jij de Vierdaagse?

“Paul is mijn vaste loopmaat, met hem heb ik de afgelopen 4 jaar de Vierdaagse gelopen. We lopen met een groep waar jaarlijks de samenstelling van wisselt. Zo zijn we dit jaar met z’n zessen gestart. Sten en Coen hebben aangegeven volgend jaar niet weer mee te lopen maar hebben het wel gehaald, supergoed!

Nancy is helaas al na dag 1 uitgevallen door een lelijke val. Ze kon dag 2 niet meer starten. En Dirk is uitgevallen op dag 4, na een kleine 5 km. Hij probeerde het nog op de laatste dag maar een scheenbeenontsteking werkte echt niet meer mee. Heel erg jammer.”

 

Hoe bereid jij je voor op de Vierdaagse?
 

4 maanden van tevoren

“Mijn voorbereiding begint zo ongeveer eind maart/ begin april met het lopen van een wandeling van zo’n km of 16. Na zo’n rondje weet ik hoe de stok erbij hangt en hoe ik mijn training ga opbouwen. Daarna loop ik meestal al 30km.

Buiten de standby weekenden om, loop ik daarna de meeste weekenden 40 of 50 km. Paul loopt daarentegen zonder voorbereiding de Vierdaagse uit maar dat is voor iedereen anders. Hij heeft een “buiten” beroep en is al de hele dag buiten in de weer. Ik zit dus veel achter een bureau, mijn lijf heeft de training nodig.

Ik vind het ook wel prettig om me beetje af te beulen zodat ik meer kan genieten tijdens de Vierdaagse. Ik denk dat ik dit jaar zo’n 500 km heb getraind. Dat is goed genoeg voor mij heb ik gemerkt. Voor mijn eerste Vierdaagse trainde ik al vanaf januari, toen heb ik zelfs bijna 900 km getraind. Dat doe ik niet meer.”

2 weken van tevoren

“Het laatste weekend van juni hou ik altijd mijn “generale”. Ik loop dan 2 dagen achter elkaar, zo’n 90-100km. Dit om reactie en herstel te testen.”


3 dagen van tevoren

“De zaterdag voor de start van de Vierdaagse, loop ik nog een rondje langs de Maas en Kraayenbergse Plassen. Even nog de spieren in het ritme houden. In dit  weekend koop ik ook alle leukoplast, pleisters, wat pijnstillers (indien nodig), poncho, appels, bananen etc. en check ik of al mijn kleding in orde is.”

De dag zelf

“Om 4.00 uur ben ik er helemaal klaar voor, beginnen maar!”

En, is het dit jaar gelukt?

“Het is al met al wel goed gegaan, heb geen last gehad van blessures, spierpijn, alleen van mijn voeten, ai ai… In de loop van de derde dag kreeg ik blaren bovenop mijn rechter- en linker kleine teen. Ik loop al jaren zonder problemen op Lowa’s maar denk dat deze exemplaren van de verkeerde band zijn genomen, het deed verrekte veel pijn.”

Dag 4, de dag van Cuijk, de Pontonbrug.

Dag 2, de dag van Wijchen. Op km 18 staan elk jaar mijn gezin, gezin van Paul, onze familie en vrienden te wachten. Het is geweldig dat ze dat doen en helpt enorm. Ze hebben dan koffie, soep, fruit, watermeloen en ondersteuning bij zich.

Hoe ervaar jij de sfeer, oftewel Het Vierdaagse Virus

Ik kom dan wel 'van buiten', ben van oorsprong geen Brabander maar ook ik voel echt die speciale sfeer.  Het leeft hier, de hele regio pakt uit. Al die mensen, ze staan er voor jou! Om je te helpen, om je eten te geven, ze halen alles uit de kast, je kan het zo gek niet bedenken…. eten, drinken, zoute drop, muziek, spontaan aangeboden zitplekken, uitrustplekken….:

"Iedereen heeft respect voor je, dat geeft doorzettingsvermogen, je wordt echt gedragen. Je bent trots op je prestatie; je wilt deze happening gewoon beleven!"

John van de Weem - Principal Engineer bij IT Factory Simac & deelnemer van de Vierdaagse 2019

Nog een Medische Behandelpost van Het Rode Kruis bezocht?

"Voor mijzelf was dat gelukkig niet nodig, wel met een maat mee geweest, zo’n tent in. Dat is echt een geoliede machine, vanaf de wachtruimte tot de behandeling zelf. Adequate behandeling, met kennis van zaken, echt super! Heb daar ook wel de behandelformulieren van Simac gezien.”

 

Over Simac als sponsor van de Nijmeegse Vierdaagse

"Leuk dat Simac De Vierdaagse sponsort. Ik had er vorig jaar ook al over gelezen maar het was me eigenlijk alweer even ontschoten, tot ik de oproep op Simacweb zag of er ook Simac-ers hadden mee gelopen. Heb toen gelijk gereageerd, leuk om zo door het delen van mijn ervaringen wat te vertellen over De Vierdaagse."

Dus John, ben jij volgend jaar onze meewandelende reporter? 

"Bel me tegen die tijd gerust, ik ga dan voor mijn zilveren kruisje!"

John van de Weem - Principal Engineer bij IT Factory Simac & deelnemer van de Vierdaagse 2019Dag 3, Zeven Heuvelen Nijmeegse Vierdaagse 2019